Recension: N:a Hospitalet / Pastoratet

Norra Hospitalet / Pastoratet – Bara skiten avtar CD/12″
Kontakt: Norra Hospitalet – Facebook
Kontakt: Pastoratet – Facebook
Second Class Kids Records

Norra Hospitalet debuterade 2019 med minialbumet Bakom Ljuset som både jag och många andra rosade. Deras koncept är att göra det enkelt och förlita sig på sångerskan Rebecca, ett koncept som fortfarande håller. För det här är verkligen fem hitlåtar som ingen borde missa. Det måste vara något med den norrländska luften som gör att både Norra Hospitalet (Luleå) och Sekunderna (Umeå) lyckas skriva så starka låtar och ändå hålla sig till treackordspunk.

Som sagt, Rebecca är ett hejdundrande vapen, hennes sköna melankoliska sång får mig att bli lite avundsjuk på hennes barn, tänk att varje kväll bli serverad godnattvisor från henne. Vi ska inte heller glömma bort deras texter som är lite som musiken, enkla men rakt på sak och ofta i en arbetarklasskontext. Det här är som ni förstår en mer eller mindre fulländad uppföljare till Bakom Ljuset, för tillfället tycker jag att Några få dollar mer och Arbetarklass inte bara är skivans bästa låtar utan bland det bästa jag hört inom svensk punk.

På andra sidan av den här skivan hittar vi västgötska Pastoratet som jag har tyckt varit ganska ojämna tidigare. Eller det är egentligen sången jag gnällt på, för musikaliskt har deras blandning av trallpunk och skatepunk alltid passat mig. Och de här fem låtarna är inget undantag. Jag tycker att det här är det bästa de har gjort sedan Sexpack från 2012. Pastoratet är väldigt tekniskt skickliga och lägger nog ner en hel del tid på att arrangera sina låtar. För det är välgjort och bjuder både på sköna melodier och en del allsång.

Jag har nog nämnt det amerikanska bandet Lag Wagon i samma mening som Pastoratet någon gång och jag står fast vid det, det beror förmodligen mycket på alla de melodiska gitarrslingorna som är inbakade i låtarna. Jag gillar verkligen när Pastoratet tar i och därför tycker jag att den något Asta-doftande inledande låten Äckel är bäst.

Totalt sett är det här en riktigt fin skiva, Pastoratet gör sitt bästa men just nu är det inte mycket som kan besegra Norra Hospitalet. Det här materialet är nog fan snäppet bättre än debuten.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s