Recension: Elvira Bira – Vispunk CD

Elvira Bira – Vispunk
Kontakt: Facebook I Email: elvirabira@hotmail.com
Grönpeppar Records


Det finns så många lager i Elvira Biras musik så det är svårt att veta var man ska börja. Punk, reggae, klezmer, folk, progg… Det skulle egentligen behövas en rejäl avhandling för att analysera det här albumet på ett helt korrekt och rättvist sätt. Men det är tre delar som sticker ut i min bok. Först har vi sången, Mathilda står för en briljant insats och blandar vackert med teatraliskt. Sen har vi bastuban som spelar en stor roll i det stundtals klezmerliknande gunget. Sist men inte minst, tvärflöjten, jösses vad den är intelligent, det är den som får mig att tänka progg, typ Blå Tåget / Gunder Hägg.

Elvira Bira fångar mig snabbt, ja redan med första låten ”Jag var jag” som har en fantastisk text. Efter den far vi vidare till Östeuropa med låten ”Inget speciellt”. Och så fortsätter det, Elvira Bira tar lyssnaren med på många resor. Vissa låtar är på svenska och andra är på engelska, jag föredrar, vilket jag oftast gör de som är på svenska. De låtarna fångar mig lite mer helt enkelt.

Jag brukar ställa mig lite tveksam till en hel del av det som kan räknas in i folkpunkgenren, helst vill ja ha min punk och min folkmusik separerade men med Elvira Bira är det något helt annat. Skivan innehåller 11 spår med en speltid på 30 minuter. Jag blir inte alls förvånad om den här CDn kommer att göra succé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s