Recension: Hoppstylta / Rick Titrö (splittape)

Luffarpunk Vol.1:
Hoppstylta / Rick Titrö splittape
Kontakt: Hoppstylta Facebook
Rick Titrö Email
Grönpeppar Records

Luffarpunk, vispunk, folkpunk… kärt barn har en hel del namn. Det här är en kassettsatsning signerat Grönpeppar Records där första volymen består av Hoppstylta som är en ny bekantskap för mig samt Rick Titrö ju har släppt en hel del vid det här laget. Det ska bli intressant att följa den här serien även om det finns en hel del folkpunk som inte imponerar på mig. Sen är begreppet ”folkpunk” rätt rörigt, för mig har det alltid varit en fusion av punk och folkmusik, typ The Pogues och Flogging Molly medan vissa ser Stefan Sundström som folkpunk. Nåväl, jag orkar inte gräva ner mig i det utan fokuserar på vad den här kassetten erbjuder.

Hoppstylta är en duo beståendes av Kajsa och Jojo från Röd Revolver som bidrar med fem låtar. Tyvärr går det inte riktigt hem hos mig. Jag får lite av den här poppiga 80-tals new wave-känslan fast i en mer akustisk förpackning. Sen föredrar jag när Jojo tar i mer, när det blir mer punk och attityd. Nu låter jag väldigt negativ men det är jag inte, det här är ett bra hantverk med sköna melodier och intressanta texter där den melankoliska ”Tårar, panik och kritik” är absolut bäst.

Rick Titrö har jag mest hört tidigare ackompanjerat av full orkester, hans bidrag på den här kassetten är mer avskalat och naket. Det är Rick, en elgitarr samt lite munspel då och då. Men samtidigt är det i mina öron det bästa han har gjort. På något sätt sätter sig både musiken och texterna på ett annat sätt när det är så pass avskalat. Det blir enklare att fokusera på det som framförs och det får Rick att lyfta och trots den breda skånskan går det att dra paralleller till Stefan Sundström. Sen får skånskan det även att låta lite som Mikael Wiehe, för det är något med dialekten som får orden att bli så kraftfulla. Snyggt jobbat Rick!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s