Recension: V/A Sveriges Jävla Hjärta

V/A Sveriges Jävla Hjärta – Antirasistisk punksamling
Kontakt: Facebook I Hemsida
Second Class Kids Records


Det här är en ytterst relevant samlingsskiva som släpps lagom till valet och kan väl anses vara en uppföljare till Sveriges Jävla Ryggrad som släpptes för fyra år sedan. På den här skivan medverkar nio av bolagets band med två låtar var och fokus ligger så klart på valet och politik med en antirasistisk överton. Jag tycker att alla band behandlar frågan väldigt bra i sina texter. De är liksom mer målande än bara fyllda av slagord, något som inte riktigt alla band behärskar.

Först ut är Lastkaj 14 som med ”Svea Rikes Grav” har gjort ännu en sån där ösig och allsångsvänlig dänga, dessutom med en tonartshöjning. Det här är klassisk Lastkajpunk, dessutom med en känsla av Pastoratet i deras andra låt ”Bryta Ihop”. Jag skulle dock inte säga att dessa två låtar är det mest spännande de har komponerat genom åren. Sedan tar EPA vid, efter deras fantastiska album ”Tretton övningar i mindfulness” har jag verkligen sett fram emot nytt material och det här gjorde mig inte besviken. Det låter kanske lite mer Lastkaj än vad de gjorde på albumet, men jag tycker ju verkligen om Ammys sång så…big up! Det här är två riktigt bra låtar.

Fruktansvärld då? Trallpunk i samma skola som Cosa Nostra och Radioaktiva Räker, men det känns ändå fräscht och jag tycker att Fruktansvärld är bättre än Räkerna och lika bra som Cosa Nostra. Refrängen i ”Urnan” kan inte göra ett enda trallfreak besviken. Det ska bli mycket intressant att höra deras kommande album. N:A Hospitalet är kanske det band som sticker ut mest på den här skivan, de fortsätter på sitt vinnande koncept med enkel punk. Jag fattar inte hur Rebecca kan låta så upprörd, förtvivlad och behärskad på samma gång. ”Weimarvals” är ett bra exempel på det, det är enligt mig en av deras bästa låtar.

I mina öron är Slaveriet det bästa bandet på den här samlingen. De här två låtarna är det absolut bästa de har gjort. Jag vet inte vad Loppan har käkat, men hon låter svinförbannad med en touch av det där melankoliska. Jag kör ”Bakom deras murar” på repeat och tror att den skulle uppskattas även av de som normalt sett inte lyssnar på melodiös punk. KKPA medverkar med två låtar från deras senaste album Pestens Tid där ”Du har ingen aning” är en riktig hitlåt.

Vera Norea släppte ett av förra årets bästa album och har ju en fantastisk röst. Det här är två välarrangerade låtar som följer upp albumet mycket bra, man älskar ju när Vera är arg vilket hon har all anledning att vara med detta tema. Hennes dramatiska sida är underbar. Thomas Björlings projekt Goondocks gör skivdebut i och med de här två låtarna. Här får vi klassisk skatepunk, lite halvpoppigt, tänk No Fun At All och No Use For A Name. Låtarna är bra men kanske en gnutta för snälla för mig. På CD-versionen av Sveriges Jävla Hjärta medverkar även Vintertid med två nyinspelade låtar. Det var inte längesedan jag upptäckte det här bandet, så det är roligt att de är aktuella igen efter en tids tystnad, nu med nyss nämnda Thomas Björling på trummor. Och ja, det här är klassisk trallpunk.

Det är fascinerande hur en samlingsskiva kan vara så bra rakt igenom. Jag hade ju hoppats på att få plocka fram gnällspikarna till åtminstone några akter, men tji fick jag, det blev på sin höjd ett par gnällnubb. Jag är mest nöjd över käftsmällen jag fick av Slaveriet och ska jag hitta något jag är mindre nöjd med är det Lastkaj 14, jag vet att de kan bättre. Ibland kan det kännas som att de tappar lite glöd. Den här skivan ska så klart finnas i varje välsorterat trallpunkhem.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s